پیستوله برقی (رنگ پاش) چیست و چه کاربردی دارد

پیستوله یکی از ابزار های مهم و کاربردی در رنگ پاشی است. استفاده از پیستوله برقی موجب سرعت کارها در حجم بالا می شود و علاوه بر این می توان سطوح را به صورت یکنواخت و یک دست ، رنگ آمیزی کرد. کار با پیستوله برقی موجب صرفه جویی در زمان نیز می شود. هنگام کار با پیستوله های برقی از دو مدل رنگ پاشی افقی و عمودی می توان استفاده کرد.

پیستوله برقی چیست؟

پیستوله برقی (رنگ پاش) چیست و چه کاربردی دارد

 این دستگاه، یک افشانه در یک پوشش معمولاً پلاستیکی یا فلزی است که مقداری هوا درون خود ذخیره می‌کند. پیستوله‌های برقی با ذخیره هوا در مخزن خود و تبدیل آن به ذرات پودر شده و سپس ذرات رنگ، عمل می‌کنند

پیستوله برقی چگونه کار می‌کند؟ 

هر یک از انواع پیستوله برقی و بادی دارای یک سری اجزاء و تجهیزات مختلف هستند که نتیجه عملکرد آن‌ها در کنار یکدیگر؛ پاشش رنگ بر روی سطح‌های مختلف است. همانطور که گفتیم مکانیسم عملکرد انواع رنگ پاش به این صورت است که به واسطه اعمال جریان هوای با فشار بالا؛ ذرات مایع رنگ به حالت پودری در می‌آیند و به این ترتیب به سرعت بر روی سطح مورد نظر اسپری می‌شوند. در پیستوله برقی؛ جریان هوا از طریق موتور رنگ پاش تولید می‌شود و با ذرات مایع رنگ ترکیب خواهد شد. سپس این ذرات پودری شده رنگ از طریق نازل رنگ پاش برقی به بیرون از دستگاه هدایت شده و بر روی سطح پاشیده می‌شوند.

اجزای پیستوله برقی چیست ؟

• سوزن پیستوله برقی: یکی از مهم‌ترین اجزاء رنگ پاش برقی، سوزن است. سوزن پیستوله؛ پیچ تنظیم حجم رنگ خروجی را به نازل وصل می‌کند. به این ترتیب میزان حجم خروجی توسط تنظیم پیچ و سوزن تغییر کرده و حجم دلخواه از پیستوله خارج می‌شود.

• سری پیستوله برقی: هر یک از انواع رنگ پاش برقی دارای یک نوع سری هستند که بر روی قسمت بیرونی نازل قرار می‌گیرد و به هدایت ذرات رنگ بر روی سطح مورد نظر کمک می‌کند.

• گان پیستوله برقی: به طور کلی رنگ پاش‌های برقی دارای دو بخش اصلی هستند که یکی از آن‌ها گان یا تفنگ پاشش نام دارد. این بخش شامل دسته نگه دارنده پیستوله، ماشه و محل قرار گیری پیچ‌های تنظیم باد و حجم رنگ خروجی است و به خروج ذرات رنگ کمک می‌کند.

• نازل پیستوله برقی: ذرات پودری رنگ که حاصل ترکیب ذرات مایع رنگ و هوا هستند در نهایت از طریق نازل به بیرون از پیستوله هدایت می‌شوند. نازل قطعه‌ای است که جهت، زاویه و نوع پاشش ذرات رنگ را تعیین می‌کند.

کاربردهای پیستوله برقی چیست

پیستوله برقی (رنگ پاش) چیست و چه کاربردی دارد

اصلی ترین کاربرد آن در عملیات رنگ آمیزی سطوح مختلف خارجی می باشد ، این ابزار اصولا در رنگ کاری ها استفاده می شود  به این خاطر که حجم زیادی از رنگ به صورت اسپری از طریق نازل پاشش به بیرون پرتاب می شود .هنگام کار با پیستوله برقی رنگ به صورت اسپری از طریق نازل پاشش به بیرون پرتاب می شود .

صنایع خودرو سازی ، دوچرخه سازی ، دکوراسیون داخلی منزل و اداری از جمله مبلمان، کابیت، دیوار، پارتیشن و موارد مشابه ، از پر مصرف ترین اصنافی هستند که از پیستوله برقی استفاده می کنند

چه محیط‌هایی با پیستوله برقی سازگار است؟

پیستوله برقی بیشترین سازگاری را با محیط‌های مختلف داشته و می‌تواند در محیط‌های سرد و گرم مورد استفاده قرار گیرد. در نقطه مقابل، پیستوله بادی در محیط‌های سرد ممکن است با مشکل مواجه شود؛ زیرا ممکن است سرمای هوا غلظت رنگ را افزایش داده و باعث شود خروج رنگ از نازل و پاشش آن به درستی انجام نشود

انواع نازل در پیستوله های برقی

پیستوله ها نازل های مختلفی دارند که بر اساس شکل و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند. هر کدام از این نازل ها کاربرد و کارایی خاصی دارند و با توجه به حجم کار و نیازی که هنگام کار داریم باید نازل ها را انتخاب کنیم. سایز نازل ها در پیستوله های برقی مهم است و در کارایی آنها تاثیر گذار است. رایج ترین نازل ها به شرح زیر است.

• نازل خرطومی شکل

• نازل خرطومی تو خالی

• نازل جریان صاف

انواع سیستم پاشش رنگ در پیستوله های برقی

• HVLP : در این پیستوله ها اسپری به صورت تفنگی انجام می شود. برای تامین هوا از یک کمپرسور استفاده می شود. این قابلیت همانند یک توربیتن عمل کرده و حجم بسیاری از هوای گرم با یک فشار کم از دهانه رنگ پاش بیرون می آید.

• LVLP : رنگ پاشی در این پیستوله بر خلاف رنگ پاشی HVLP انجام می شود. در این دستگاه از حجم کمی از هوا برای تبدیل شدن آن به رنگ استفاده می شود.

نکات ضروری در هنگام استفاده از پیستوله برقی

پیستوله برقی (رنگ پاش) چیست و چه کاربردی دارد

رنگ مناسب پیستوله برقی

به طور کلی، در پیستوله برقی باید از رنگ‌های دارای ویسکوزیته یا غلطت کمتر استفاده شود تا نازل دستگاه دچار گرفتگی نشود. میزان غلظت رنگ را نیز باید با توجه به نوع رنگ و نازل معین شود. می‌توانید این کار را با استفاده از حلال مناسب رنگ خود مانند تینر و آب انجام دهید

روش های رنگ پاشی

روش دستی رنگ پاشی

یکی از ساده ترین و آسان ترین شیوه های رنگ پاشی است و در کارهایی با حجم کم انجام می شود. موارد کاربرد این شیوه بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح است.

رنگ پاشی خودکار

در روش رنگ پاشی خودکار دقت بیشتری نسبت دستی وجود دارد. علاوه بر این در این روش رنگ پاشی با سرعت و دقت بیشتری انجام می شود. از این روش بیشتر برای کارهایی با حجم بالا انجام می شود که در اجرای آنها نیاز به سرعت و دقت بیشتری داریم

نحوه تنظیف پیستوله برقی

• پس از اینکه کار با پیستوله برقی تمام شد پیستوله را در داخل محلول های تمیز کننده قرار دهیم تا به خوبی تمیز شود.

• نازل پیستوله و کلاهک را با برس به خوبی تمیز کنیم.

• محلول های تمیز کننده را در مسیر عبور رنگ استفاده کنیم تا به خوبی تمیز شود.

• زمانی که می خواهیم سوزن پیستوله را نصب کنیم م اشه را به سمت عقب بکشیم.

مقایسه پیستوله برقی و بادی

در کنار کاربرد مشترک پیستوله‌های برقی و بادی، این دو وسیله تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند. مهم‌ترین تفاوت رنگ پاش برقی و بادی هم؛ سیستم تولید جریان هوای آن‌هاست. در پیستوله‌های برقی؛ جریان هوا از طریق موتور پیستوله تولید می‌شود. ولی در پیستوله بادی این کار توسط یک کمپرسور یا همان پمپ باد انجام خواهد شد.

مزایای استفاده از پیستوله برقی

سرعت بالا

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از پیستوله برقی در مقایسه با روش‌های دیگر، سرعت بالای آن است. هنگام استفاده از پیستوله برقی، حجم زیادی از رنگ در مدت‌زمان کوتاهی اسپری می‌شود. در نتیجه رنگ‌پاشی روی سطوح بزرگ در حداقل زمان امکان‌پذیر می‌شود. به همین دلیل،‌ یکی از محبوب‌ترین کاربردهای پیستوله برقی،‌ رنگ‌آمیزی دیوارهای بزرگ است.

در یادگیری نحوه کار پیستوله برقی باید توجه داشته باشید که تولید حجم زیادی از رنگ، یکی از معایب این دستگاه هم محسوب می‌شود. در اثر خروج حجم زیادی از رنگ، تقریباً ۱۵ درصد از رنگ در هوا از بین می‌رود. همچنین ممکن است میزان رنگ اسپری شده بیشتر از حد لازم و استاندارد باشد.

پاشش رنگ یکدست

نحوه کار پیستوله برقی به این شکل است که دستگاه برای برخورداری از لایه رنگی یا پوشش عالی و یکنواخت بسیار مناسب است. در رنگ‌آمیزی با قلم‌مو و غلطک ممکن است در پایان کار لایه رنگ در تمام نقاط یکدست نبوده و ضخامت یکسانی نداشته باشید؛ اما از آنجا که پیستوله برقی رنگ را به قطرات خیلی کوچکی تبدیل می‌کند، رنگ به طور یکنواخت و یکسان بر روی تمام سطح پخش می‌شود. این ویژگی خصوصا زمانی مفید است که سطح دارای ناهمواری و بافت‌ درشت باشد.

حمل و نقل آسان

پیستوله برقی در مقایسه با پیستوله بادی قابلیت جابجایی و حمل و نقل به مراتب بیشتری دارد. در نتیجه بدون نیاز به استفاده از کمپرسور و هر گونه تجهیزات اضافی می‌توان آن را در محل کار به راحتی جابجا کرد. پیستوله شارژی حتی در مقایسه با پیستوله برقی نیز قابلیت‌های بیشتری داشته و به دلیل عدم نیاز به منبع برق، حمل و جابجایی آن آسان‌تر است.

معایب استفاده از پیستوله برقی

هدر رفتن رنگ

یکی از معایب پیستوله برقی این است که رنگ زیادی را مصرف می‌کند. هنگام استفاده یک پیستوله برقی، میزان رنگ استفاده شده تقریباً ۴۰ درصد بیشتر از روش‌های قدیمی مانند غلطک و قلم‌مو است. در نتیجه اگر صرفه‌جویی در مصرف رنگ جزو اولویت‌های شماست، باید به فکر گزینه‌های دیگر باشید.

نگهداری و تعمیر

برای جلوگیری از آسیب به پیستوله برقی باید آن را به صورت مداوم تمیز کرده و پس از هر بار رنگ‌آمیزی، مخزن و نازل آن را بشویید. فرآیند پاک‌سازی پیستوله برقی تا حدودی زمان‌بر بوده و هنگام کار بخشی از وقت شما به این کار اختصاص می‌یابد؛ بنابراین، پیش از خرید این وسیله باید به این نکته توجه کنید

در پایان

پیستوله یکی از ابزار های مهم و کاربردی در رنگ پاشی است. استفاده از پیستوله برقی موجب سرعت کارها در حجم بالا می شود و علاوه بر این می توان سطوح را به صورت یکنواخت و یک دست ، رنگ آمیزی کرد. کار با پیستوله برقی موجب صرفه جویی در زمان نیز می شود. هنگام کار با پیستوله های برقی از دو مدل رنگ پاشی افقی و عمودی می توان استفاده کرد.

  

 

Leave a Reply Cancel reply

ASK
0